+31(0)13 522 00 14

Tunnels in Leiden Ontsluiting Bio Science Park

Tunnels in Leiden Ontsluiting Bio Science Park

In opdracht van Heijmans mag Tegels.com het tegelwerk verzorgen in de tunnels in Leiden. Het totale project heeft als doel de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Het kruispunt Plesmanlaan - Haagse schouwweg vormt een probleem. De doorstroming is verslechterd en er ontstaan files, die steeds langer worden. 

Dat is een probleem dat opgelost moet worden voor de komst van het Bio Science Park. Dit kenniscentrum brengt de verwachting met zich mee, de komende 20 jaar, 20.000 arbeidsplaatsen te creëren. Daarnaast worden er nog eens 5.000 woningen gebouwd in Valkenburg dit zal nog meer verkeer met zich mee brengen. De gemeente Leiden heeft de opdracht aan Heijmans gegeven en wij mochten hierbij helpen.

Aanpak

De grootste verandering die gaat plaats vinden is de ongelijkvloerse kruising op het kruispunt Plesmanlaan - Haagse Schouwweg. Dit zal zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. Daarnaast wordt er ook een fietstunnel gerealiseerd zodat het langzame verkeer onder het autoverkeer door kan. 

Fiets tunnel Leiden OBSP

Links is de fietstunnel te zien. De tunnel gaat onder de autoweg door, op deze manier kan het verkeer gemakkelijker doorstromen. 

Het langzame verkeer en auto verkeer hoeft niet langer meer op elkaar te wachten. 

Dit is de tunnel die de Dr. Lelylaan kruist. Op de zandvlakte rechts in de afbeelding komt een uitbreiding van parkeergelegenheden met name voor de Holiday Inn.

 

 

 

 

 Oude situatieOude-situatie-dr-lelylaan.jpg

 

Hier rechts is de oude situatie weergeven. Het rood omlijnde gebied is het stuk waar de fietstunnel zich nu bevindt. 

In de nieuwe situatie kan het langzame verkeer gewoon onder het auto verkeer door. Dit is een enorme verbetering voor de doorstroming.  Er hoeft veel minder verkeer te wachten op een stoplicht, omdat het verkeer nu simpelweg veel minder met elkaar kruist.

 

 

 

Tegelwerk in de Tunnels

Tegelwerk Tunnels Leiden

De omvang van het totale project is enorm, Tegels.com heeft mee mogen werken aan dit project en heeft hier het tegelwerk in de tunnels mogen verzorgen. Het gaat hier om de fietstunnels en de ongelijkvloerse kruising. Maar ook de tunnel richting de Verbeekstraat onder de Plesmanlaan door krijgt een nieuwe uitstraling.

Er is gebruik gemaakt van kleine strookjes, in een paar tinten. Beige, taupe, bruin en grijs. Dit geeft een mooi effect aan de tegelwanden in de tunnels. 

Het doel is om de tunnels een lichtere en open uitstraling te geven. Dat is duidelijk gelukt, kijk maar naar het resultaat!

 

 

 

 Resultaten

Fietstunnel Dr. Lelylaan Leiden

Fietstunnel

Ongelijkvloerse kruising tunnel Plesmanlaan - Haagse schouwweg

Ongelijkvloerse kruising Plesmanlaan - Haagse Schouwweg 1

Tunnel ongelijkvloerse kruising Plesmanlaan - Haagse schouwweg

Ongelijkvloerse kruising Plesmanlaan - Haagse Schouwweg 2.

Bent u benieuwd naar de huidige doorstroming van het verkeer op deze locaties? Bekijk hier dan de live beelden van de kruispunten. Bent u meer benieuwd naar andere projecten waar Tegels.com het tegelwerk heeft verzorgd? Bekijk dan meer van onze projecten! Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Neem contact met ons op of bekijk de diensten die wij aanbieden.