+31(0)13 522 00 14

Keramiek

Wat is Keramiek?

Keramiek is een verzamelnaam voor porselein, steengoed of aardewerk. Als we spreken over tegels bestaat keramiek uit klei en zand dat als mengsel tot een poeder wordt gemaakt en vervolgens onder hoge druk wordt geperst en op hoge temperaturen gebakken. 

Er zijn dus verschillende soorten keramiek, de verschillen worden gevormd door het gebruik van andere klei soorten. Zo is er witte klei voor porselein, gres klei voor steensoorten en rode klei voor aardewerk zoals Terra Cotta.

Porselein:

Deze keramiek soort wordt dus gemaakt van witte klei en wordt tussen de 1200 - 1400oC gebakken. Tijdens dit proces verglaast het geheel. Porseleinen tegels zijn over het algemeen wat sterker en hebben een lagere vochtopname dan andere keramische tegels omdat het materiaal een veel hogere dichtheid heeft. Porseleinen tegels hebben wel een glas waardoor vegen en krassen beter te zien zijn. Dit is een keramiek soort die bijvoorbeeld Grespania veel gebruikt.

Daarnaast wordt witte klei ook gebruikt om Gres Porcellanato te bakken. Letterlijk vertaald betekent Gres Porcellanato, Porselein Steengoed met andere woorden kei harde porselein.

Steengoed of Gres:

Een andere soort keramiek is het steengoed of gres, dit wordt gemaakt van gres klei hier liggen bak temperaturen iets lager namelijk tussen de 1200 - 1300 oC. Tijdens dit proces smelt het materiaal net niet maar groeien de korrels aan elkaar vast. Zo ontstaat er een enorm hard materiaal Gres, dit proces noemen ze versintering.  

Aardewerk:

Aardewerk is veelal bekend van zijn rode kleur, de rode klei wordt gebakken tussen 800 - 1100oC en normaal gesproken wordt dit altijd geglazuurd omdat er geen versintering of verglazing proces optreedt. Terracotta is ook een aardewerk, maar dat wordt niet geglazuurd. Terracotta is het aardewerk wat kenmerkend is voor mediterrane boerderijen met de rode vloertegels.

Duurzaam:

Keramiek is een duurzaam materiaal dat vaak wordt gerecycled al tijdens het productieproces maar ook als het tegelwerk weer gesloopt wordt. Omdat keramiek voornamelijk uit klei en zand bestaat is de voorraad zo goed als oneindig. Omdat de natuur vanzelf weer klei aanmaakt na verloop van tijd doordat zandkorrels, stenen en allerlei resten worden gemengd en zo tot klei worden gevormd.

 << Terug naar Tegel Definities

Terracotta vloertegels