+31(0)13 522 00 14

Wat is een tegelsnijder?

Een tegelsnijder is een gereedschap dat wordt gebruikt om tegels snijden/zagen. Bijvoorbeeld om een bepaald hoekje van de tegel te snijden zodat de keramische tegel in de tegelvloer past. Maar ook als er een bepaald patroon wordt gelegd. Er zijn 2 soorten tegelsnijders, de handmatige en de elektrische tegelsnijders.

De handmatige tegelsnijder:

Deze tegelsnijder is gemakkelijk te bedienen en makkelijker mee te nemen dan de elektrische tegelsnijder. De handmatige tegelsnijder bestaat uit een rollend mes, een hendel, liniaal en de snijplank.  De tegel wordt op de juiste plek gelegd, vervolgens wordt het mes over de tegel gerold en ten slotte wordt de tegel gebroken met de hendel. Zie de video hieronder.

Hiernaast ziet u een handmatige tegelsnijder

De elektrische tegelsnijder:

De elektrische tegelsnijder lijkt meer op een tafelzaagmachine, met een rond draaiend zaagblad in een tafel wordt de tegel gesneden/gezaagd. Ook hier moet de juiste afmeting bepaald worden, vervolgens wordt de het zaagblad over de tegel heen gehaald en klaar is de tegelzetter!

Welke tegelsnijder heb ik nodig?

Dat wordt natuurlijk bepaald door de keramische tegel en de mate waarin de tegelsnijder gebruikt wordt. Voor de grote projecten is een elektrische tegelsnijder wel het handigst, dit werkt namelijk een stuk sneller. De handmatige tegelsnijder werkt prima en is zeer makkelijk mee te nemen.

Het is van belang dat er gekeken wordt naar de dikte van de tegel, veel handmatige tegelsnijders hebben een verschillende breekkracht, deze verschilt van 400 kilo tot aan 1000 kilo. Houd dus rekening met de dikte van de tegel, de mate waarin de tegelsnijder gebruikt wordt en hoe vaak de tegelsnijder mee gesjouwd moet worden.

<< Terug naar Tegel Definities