Keramische tegels

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels zijn tegels die zijn gemaakt van Keramiek. Keramiek bestaat voornamelijk uit klei en zand en een tegel is eigenlijk niet meer dan gebakken laagjes klei. Daarnaast kunnen tegels geglazuurd worden om ze te beschermen tegen vuil en om een glans te geven. De tegels zijn vaak onderhoudsvriendelijker dan natuursteen, sterk en hebben een enorm lage vochtopname. Dankzij de technologieën van tegenwoordig is het mogelijk om keramische tegels te maken die lijken op echt beton, natuursteen of hout.

Betonlook                                                  Natuursteenlook                                    Houtlook/Keramisch parket

Betonlook, natuursteenlook en houtlook tegels 

Kleiwinning:

Keramiek bestaat dus uit 2 grondstoffen, deze komt veel voor in de natuur. Deze grondstoffen worden vaak op een milieuvriendelijke wijze gewonnen. Na de winning van klei is de grond nog steeds erg vruchtbaar dus beschikbaar voor landbouw of als natuurgebied. 

Kleiwinning in Nederland

 << Terug naar Tegel Definities 

 

Granulaat:

Keramische tegels worden ook gerecycled, zo worden bijvoorbeeld afgekeurde tegels opnieuw vermalen tot poeder en weer geperst en gebakken. De vele tegels die worden verwerkt als tegelvloer of tegelwand en later weer gesloopt worden, krijgen een 2e leven als fundering van wegen. Het sloopafval van tegels wordt vermalen tot granulaat dit wordt gebruikt als fundering. 

Tegel granulaat